Minkä painoinen kahvakuula olisi juuri oikea sinulle? Käydään vaihtoehtoja läpi tässä artikkelissa. Mielipiteeni ja suositukseni perustuvat 20 vuoden kokemukseen ruohonjuuritasolta.

Puhutaan ensin vähän kahvakuulien mallista. Omasta mielestäni ainoa oikea kuula on niin sanottu kilpakuula.
Sen hyöty tulee siitä, että pallon koko on vakio aina noin 32 kiloon asti. Tästä syystä kuula asettuu aina samalla tavalla teknisesti sinun räkkiisi ja kouraasi.
Tämä näkyy siinä, että tekninen tekeminen on helpompaa kilpakuulilla. Tämä korostuu varsinkin silloin kun vaihdat kuulien painoja ylös- tai alaspäin. Haluat todellakin, että kuulat käyttäytyvät samalla tavalla jokaisessa painoluokassa.
8kg kuula tuntuu samalta kuin 24kg kuula.
Itse aloitin markettikuulilla silloin aikoinaan noin 20 vuotta sitten. Kyllä niilläkin saa treeniä aikaiseksi ja pystyy ihan hyvin tekemään esimerkiksi tempausta.
Mutta niissä voi olla todella suuri toleranssi valmistajien kesken. Kuulan muoto voi olla hyvinkin värikästä, unohtamatta kahvaa.
Joten kun treenaat markettikuulilla, jo parin kilon ero saattaa muuttaa kuulan käyttäytymistä treenin aikana. Tämä voi aloittelijalle lisätä turhia riskejä.
Säästät alussa muutaman euron, mutta lopulta kuitenkin hankit kilpakuulat niiden paremman tuntuman ja kestävyyden takia.
Itselläni on ollut eri saleillani kymmeniä marketti- ja kilpakuulia. Kaikki markettikuulat ovat hajonneet käytössä, se tapahtuu väkisin jossain kohtaa.
Kilpakuulat ovat toki kalliimpia, mutta ne kestääkin sitten ihan eri tavalla treenaamista. Niissä laatu voi olla jopa niin hyvä, ettei sinun tarvitse kuin kerran investoida ja kuula on ikuinen.
Sen arvo myös säilyy todella hyvin, joten saat varmasti rahasti myös pois jos päätät joskus myydä kilpakuulasi.
Minkä painoinen kahvakuula – valitse näin
#1 Paino kokeneelle kuulailijalle: nainen
Personal trainer toimeksiannoissa yleensä naiset käyttävät 12 kilon kuulaa. Tämä on koodattu siniseksi.
PT:ssä naiselle tulee sen verran perusvoimaa lisää ja tekniikka paranee, joten hän pystyy pyörittämään 12 kiloa melko hyvin.
Joillain naisilla on sen verran voimaa, että jopa 16kg pystytään käyttämään satunnaisesti treeneissä. Eli minun suositus olisi hieman kokeneemmalle naiselle 12-16 kilon väliin.
#2 Paino kokeneelle kuulailijalle: mies
Yleensä miehet käyttävät melkein kaikessa treeneissä 16 kilon kuulaa, eli sitä keltaista. Omasta kokemuksestani sanoisin, että personal trainerin keikan aikana 16kg kattaa 95% kaikki kuulahommat.
Loput 5% menevät sitten todella harvinaisuuksiin, tyyliin 20kg tai jopa 24kg. Ne ovat yleensä farmarikävelyä tai perusheilautuksia. Kaiken muun saa yleensä unohtaa.
16kg on hyvä idea kokeneelle miehelle. Ja tätä pystyy myös naiset käyttämään, jos on hyvä tekniikka ja voimaa. Eli jos kotiin pohtii kuulia pariskunnalle, ottaisin 12kg ja 16kg.

#3 Paino aloittelevalle kuulailijalle: nainen
Naisten aloituskuulaksi suosittelen yleensä 8kg, se on väriltään pinkki.
Tämä on eniten käytössä ryhmäliikunnoissa, toiminnallisissa treeneissä ja myös pt:ssä. Pinkkejä pitää olla salilla kun ryhmät pyörivät ja samaa suosittelen myös kotiin.
Tällä aloittelija saa rauhassa harjoitella tekniikkaa ja kuula ei vaadi niin paljon voimaa vetoliikkeissä. Toki työntöliikkeissä saattaa 8kg olla juuri sopivan haastava. Minulla on myös 4kg ja 6kg käytössä salillani, mutta ne ovat todella harvoin aloittelijoilla käytössä. Nappaa 8kg kotiin, todennäköisesti pärjäät sillä oikein hyvin alussa.
#4 Paino aloittelevalle kuulailijalle: mies
Jos taas mies kyseessä, hänelle laitan yleensä 12kg kuulan työnalle treeneissä. Tällä mies saa yleensä tehtyä kyykyt, heilautukset ja jonkin verran työntöliikkeitä.
Vetoliikkeet ovat harvemmin ongelmia tällä painolla. Joskus käytän 10kg ylöspäin mentävissä jutuissa, mutta sekin on selvästi harvinaisempaa.
Sanoisin että 12kg kattaa kaikki treenit, mitä aloitteleva mies haluaa tehdä.

Yhteenveto painoista
Miehet: valitse 12-16kg
Naiset: valitse 8-12kg
Hanki kilpakuulat. Tarvitsetko jotain muita välineitä? Ehkä rannesiteet voi olla aloittelijalle hyvä idea, varsinkin jos kuula ”hakkaa” sinua alussa?
Painonnostokengät ovat myös hyvä idea, mutta niitä en ostaisi verkosta ilman kokeilua.
Siinä minun vinkit minkä painoinen kahvakuula sinun tulisi valita ja mitä mallia. Osta laatua heti alussa niin ei mene hermo.
Artikkelin linkit ovat Amazoniin. Etsin sieltä sinulle modernit hollow core kahvakuulat. Eli kuulatkin ovat kehittyneet tässä vuosien saatossa. Ontot kuulat ovat sieltä kehityksen huipulta.
Ontto rakenne mahdollistaa, että kuulan painopiste on lähempänä kuulan yläosaa, siinä kohtaa missä kahva ja pallo yhdistyvät. Tämä tekee kuulasta tasapainoisemman. Ero korostuu kun kuulilla tehdään volyymiä, tyyliin satoja toistoja. Silloin haluat laadukkaan välineen.

Lue lisää blogistani:
Nopea Ja Hauska Kolmen Liikkeen Kahvakuulatreeni 2025
Kolmen liikkeen kahvakuulatreeni jonka voit tehdä nopeasti kotona tai salilla. Tämä sopii kaikille yli 40 vuotiaille, jotka haluavat lisätä lihasta kehoonsa ilman tunteja salilla. Tämäkin treeni on osa minun Master Of Bells kahvakuulaohjelmointiani.Laita kelloon 20...
Hyvä kahvakuulatreeni yli 40 vuotiaalle
Hyvä kahvakuulatreeni jälleen yli 40 vuotiaalle, joka haluaa lisätä voimaa ja lihasta. Tässä treenissä puuskutetaan myös enemmän, joten saat työstettyä lisäksi kuntopuolta. Halusin myös ketjun aikana tehdä hieman enemmän jalkoja, joten ripottelin kyykkyjä vähän sinne...
Fiksu 5 Liikkeen Kahvakuulatreeni
5 liikkeen kahvakuulatreeni kotona tai salilla. Tässä artikkelissa jälleen yksi erinomainen idea kaikille yli 40 vuotiaille, jotka haluavat lisätä lihasta ja voimaa kehoonsa ilman tunteja salilla. Tämä on mielestäni paras tapa treenata kun ikää karttuu mittariin....